Dehidrasi Boleh Tekanan Darah Rendah!

http://www.melayupost.info/ – Tekanan darah rendah kurang popular daripada hipertensi atau tekanan darah tinggi. Tetapi simptom yang menyebabkan ia dapat menyebabkan peningnya menjadi pening.

Orang yang mempunyai tekanan darah rendah mesti berjaga-jaga. Kerana tekanan darah rendah seringkali menyerang tanpa mengetahui masa.

Sebagai contoh, yang terperanjat dalam suatu aktiviti, tiba-tiba berasa pening. Dalam kes yang teruk, ia boleh jatuh dan pengsan.

Yang paling sering diketahui oleh orang ramai adalah rasa pening apabila menukar kedudukan dari tidur ke duduk atau berdiri. badan itu mempunyai mekanisme pengawalan tekanan darah yang ada pada saluran darah leher. Sekiranya tekanan darah terlalu rendah, ia akan dinaikkan, dan jika terlalu tinggi ia akan diturunkan secara automatik.

Walau bagaimanapun, beberapa keadaan mungkin mengganggu prestasi pengatur tekanan darah dan menyebabkan tekanan darah rendah atau hipotensi. Berikut adalah pelbagai keadaan yang menyebabkan tekanan darah menurun:

Kehamilan.

Sistem peredaran darah wanita akan diperluaskan untuk menurunkan tekanan darah. Ini adalah perkara biasa, terutamanya dalam kehamilan 24 minggu pertama. Tekanan darah akan kembali normal selepas bersalin.

Gangguan jantung.

Sesetengah gangguan jantung boleh menurunkan tekanan darah. Termasuk jika seseorang mempunyai denyutan jantung yang rendah, masalah dengan saluran jantung dan injap, serangan jantung, dan kegagalan jantung.

Tekanan darah berkurang kerana jantung gagal mengepam darah untuk mengalir dengan lancar ke seluruh badan.

Masalah dengan sistem endokrin.

Kelenjar tiroid yang mempunyai gangguan seperti hipotiroidisme atau hipertiroidisme boleh menyebabkan tekanan darah menurun.

Di samping itu, keadaan lain yang berkaitan dengan sistem endokrin seperti masalah kelenjar adrenal, hypoglycemic, dan kelenjar diabetes boleh menyebabkan tekanan darah rendah.

Dehidrasi.

Apabila seseorang mengalami dehidrasi atau kurang cecair, tubuh akan kehilangan cecair yang diperlukan. Ini termasuk cecair dalam darah. Sekiranya darah tidak mempunyai bendalir, ia boleh menyebabkan tekanan darah rendah.

Pendarahan.

Kehilangan darah dalam kuantiti yang banyak untuk alasan mengurangkan jumlah darah dalam tubuh. Keadaan ini secara tidak langsung mencetuskan penurunan tekanan darah.

Jangkitan.

Mengurangkan tekanan darah akibat jangkitan dipanggil septimesia. Ini boleh berlaku jika kuman berjaya masuk ke dalam saluran darah dan menyebabkan kejutan dan memerlukan pengendalian yang serius dan panjang.

Kekurangan nutrien.

Kekurangan vitamin, terutamanya jenis vitamin B dan folat boleh menyebabkan anemia. Dalam anemia, tubuh tidak mempunyai sel darah merah yang sebenarnya adalah pengenalan oksigen ke jantung. Ini boleh menyebabkan masalah jantung dan mencetuskan hipotensi.

Dadah.

Beberapa jenis ubat boleh mencetuskan hipotensi. Ubat-ubatan ini termasuk diuretik, beta-blocker, ubat-ubatan untuk penyakit Parkinson, dan ubat-ubatan untuk masalah jantung. http://www.melayupost.info/2016/10/simptom-punca-dan-rawatan-tekanan-darah.html